Det vi vet om Tongkat Ali

Tongkat Ali er for øyeblikket utsolgt, men er ventet å returnere rundt midten av Juni. Hold dere oppdatert på IG. Dette blir siste batch vi får inn på en stund.

Planten som har vekket enorm hype de siste månedene. Muligens noe av det mest lovende kosttilskuddet for økning i testosteron. Her skriver vi litt om det vi vet om denne planten.

Temaer dekt:

  • Bakgrunn
  • Dosering
  • Dr. Huberman
  • Ikke mer enn bare muskelvekst
  • Diskusjon
  • Pause fra bruk
  • Turkesterone
  • Advarsel
  • Kilder

Bakgrunn 

Også kalt Eurycoma Longifolia, Longjack, Akar ali eller Pasak bumi. Kjært barn har mange navn. Planten med opprinnelse fra Indonesia og Malaysia, har skapt et ekstremt bluss siste månedene. Og ikke uten grunn. 

At et kosttilskudd påstår økning i testosteron har vi hørt før, Fenugreek, D-Aspartic acid, og hele rekka har aldri oppnådd noe som helst kredibilitet blant forskere.

Men her skiller Tongkat Ali seg ut. Så nylig som august 2022 kom det ut en meta-analyse. Det er da en forskningsartikkel som vurderer flere studier samlet.

Meta-analyser gir som regel et svar på forskningen vi har tilgjengelig så langt. Og konklusjonen var positiv og håpefull.

 

Dosering

Vi anbefaler mellom 200-600 mg. Start lavt, og øk doseringen. 

Doseringen har flere faktorer. White Lion Tongkat Ali er for eksempel en ekstrakt med 200:1 konsentrasjon. Men Solaray sin Tongkat Ali er rå rot, som betyr i teorien at White Lion sitt Tongkat produkt er 200x sterkere. Så anbefalt dosering mellom disse produktene vil variere sterkt. 

En annen faktor er at vi rett og slett ikke vet hvilket virkestoff som gir den store effekten til Tongkat Ali. Ofte måles kvaliteten etter eurycomanone prosent. Men vi vet rett og slett ikke hvor relevant nivået er til effekten. 

Doseringene studert er mellom 100 og 600mg. Det er vanskelig å måle effektene av doseringene. Vi så interessant nok variasjon i mest effektive dosering mellom 100 og 200 mg under en studie fra 2022. Så en lavere dosering kan faktisk fungere like bra som en høyere dosering. 

 

Dr. Huberman

Andrew Huberman har hatt en stor rolle i Tongkat Ali sitt rykte. Huberman er en nevroforsker ved Stanford University. Han omtalte Tongkat Ali på podcasten til Joe Rogan som et av tilskuddene han sverger til.

Dr. Huberman har og litt av en erfaring bak seg. Han både konsulterer idrettsutøvere på aller høyeste nivå. Og konsulterer både det Amerikanske og Kanadiske militæret innen prestasjon.

Dr. Huberman har heller ingen økonomisk konflikt som bakgrunn for sine anbefalinger.

Dette gjør da et av de største argumentene for Tongkat Ali, etter vår mening.

 

Ikke mer enn bare muskelvekst

Testosteron er ekstremt essensielt for mer enn bare muskelvekst. Vi vil slite både fysisk og mentalt. Til kontekst ville du nok slitt med å kommet deg igjen etter 30min tur daglig uten fungerende testosteron.

Gjennomsnittlig testosteron har falt rundt 50% siden 1985. Og dette er virkelig en farlig statistikk om man skjønner viktigheten av testosteron. 

Testosteron og depresjon er sterkt tilknyttet, meget sterkt tilknyttet. For en av hoved mekanismene til testosteron, er at det får innsats til å føles bra ut. Og hva sitter man igjen med uten glede av å gjøre? Det er dessverre ikke stort.

Og når lave nivåer testosteron kan forårsakes av så mangt som lite søvn, feil mat, for lite fett, for lite sollys og for mye trening. Så må man være rustet.

Håpet er at dette faktisk funker, og at vi kan hente tilbake kontrollen litt. For bedre fysisk og psykisk helse.

 

Diskusjon

Meta analysen er et enormt argument i saken for Tongkat Ali. Men den kan inneholde visse svakheter. Av de 5 studiene inkludert, så har en av studiene høy fare for bias, to studier med medium fare, og to studier uten bias.

Men, vi kan se de ikke tok med en studie publisert i august. En studie med positive resultater for total testosteron, og ingen endring i fri testosteron. Men denne studien var støttet økonomisk av samme selskap som produserte tilskuddet de brukte. Dette selskapet er fra Malaysia, og har over tid kjempet en kamp for å vise at Malaysisk Tongkat Ali er bedre enn Indonesisk Tongkat Ali. Som er nettopp derfor vi valgte Indonesisk :) Vi spiller ikke med på sånt skjønner du.

 

Pause fra bruk

Pause fra Tongkat Ali tilskudd burde vurderes. Vi sitter ikke med noe svar her, desverre. Studier tilsier at langsiktig supplementering av tongkat ali er trygt. Men flere kilder foreslår en pause. Vi foreslår feks 2 dager i uken av, eller hver 4. uke av bruk. Lytt til kroppen underveis.


Turkesterone

Den evige debatten om Turkesteron. Merkelig nok, så krysser den veier med Tongkat Ali. For det viser seg at de har en del felles virkestoffer. Men mye av problemet til turkesteron tilskudd, er at som oftest får du ikke turkesteron idetheletatt. Som vi fant ut av en 3. parts analyse av flere produkter på markedet.


Advarsel

Tongkat Ali er langt fra gjennomstudert. Det av litteratur vi har tilgjengelig så langt tilsier at tilskudd er både trygt og effektivt. Men ny forskning kan komme med annerledes informasjon. Så gjør din egen research, ta din egen vurdering. Vær varsom, lytt til kroppen underveis. Ikke vær redd for å redusere eller stoppe dosering.

Vi vil holde dere oppdatert underveis av beste evne.


Konsulter med din lege før bruk av kosttilskudd.

 

Kilder

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9415500/

https://hubermanlab.com/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36013514/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8066446/

Tilbake til bloggen